Stima de sine

Ce este. Cum o păstrăm.

Deseori, prezența unei stime de sine ridicată este considerată o condiție obligatorie a succesului. Pe de altă parte, succesul contribuie la întărirea stimei de sine. Deci, care o fi prima?

În psihologie, stima de sine se referă la modalitatea subiectivă în care o persoană se percepe pe sine și valoarea sa umană. Cu alte cuvinte, stima de sine înseamnă cât de mult te placi pe tine însuți, indiferent de circumstanțe. 

Principala problemă legată de stima de sine nu constă în cât de bine te simți în propria piele, ci în independența autoevaluărilor față de judecățile altora.

Provocarea pe care o ridică stima de sine este prețuirea propriei existențe atunci când nu este prețuită de alte persoane, capacitatea de a crede în tine însuți atunci când ceilalți se îndoiesc de tine, dorința de a te accepta pe tine însuți atunci când ceilalți te judecă.

Nimeni nu se naște cu o stimă de sine scăzută.

Imaginea de sine, stima de sine se formează în copilărie, din comportamentul părinților față de noi. Dacă suntem bine îngrijiți, încurajați, apreciați, susținuți cu această imagine de sine pornim mai departe în viață.

O mare importanță o au și persoanele cu care interacționăm frecvent, din jurul nostru. Aici îi putem include pe profesori, pe colegi, pe cei cu care ne petrecem timpul liber. Modul în care ei se raportează la noi, influențează direct modul în care ne vom privi la rândul nostru. Dacă ei se uită și apreciază punctele noastre forte, ne vom focusa și noi mai degrabă pe părțile noastre bune.

Pe de altă parte, dacă adulții sunt critici și reacționează cu interes doar la greșelile pe care le facem, dacă suntem agresați fizic, verbal sau psihologic în mediul școlar, dacă suntem respinși și izolați de grupul de apartenență, toate acestea vor lăsa o amprentă negativă asupra părerii noastre despre sine și vor deveni o voce critică interioară mai târziu.

Factori care influențează stima de sine:

Comparația cu ceilalți

Cum ne vedem noi față de ceilalți, determină și valoarea pe care ne-o atribuim. Dacă îi considerăm în permanență pe ceilalți mai deștepți, mai curajoși, mai frumoși, mai buni în ceea ce fac, stima noastră de sine va avea de suferit.

Reacțiile celorlalți oameni

Întotdeauna aprecierile, complimentele, faptul că ceilalți caută să fie în preajma noastră aduc un mare plus stimei de sine. Cui nu-i place să fie valorizat?

Statusul social

O poziție importantă în comunitate sau la locul de muncă, asociată cu asumarea de responsabilități, faptul de a fi capabil, eventual chiar indicarea ca model, la care se adaugă o situație materială bună are efect evident asupra stimei de sine.

Semne care indică o stimă de sine ridicată

Postura și prezența.

Te miști cu încredere prin lume. Ai capul ridicat, spatele drept, privirea înainte. Te uiți în ochii oamenilor. Pășești cu siguranță.

Stabilești limite

Te respecți pe tine însuți. Nu te temi să refuzi lucrurile care îți fac rău sau prezența oamenilor toxici.

Atitudine optimistă și pozitivă

Ai capacitatea de a identifica lucrurile bune din viață și situațiile prin care treci și de a te axa asupra lor. Nu tragi concluzii generale negative în urma unor experiențe nereușite.

Autentic

Ești capabil de vulnerabilitate, fără să o vezi ca pe o slăbiciune. Îți exprimi gândurile sincer, fără să te temi că vei fi judecat sau ridiculizat, fără a te teme de represalii din partea celorlalți.

Conștient de propria valoare

Fără a fi arogant, nu te temi să îți expui realizările. Ești capabil să vezi la tine și la ceilalți atât defecte cât și calități și ești dispus să le accepți pe toate.

Înțelegi și ești conștient că tu ești singurul responsabil pentru calitatea vieții tale.

Semne care indică o stimă de sine scăzută

Atitudine pesimistă

Te concentrezi pe punctele tale slabe. Preconizezi că vei avea un eșec deși abia ai început activitatea, deoarece crezi că nu ești destul de bun. Ești copleșit de sentimente de vină, rușine și teamă.

Nu impui limite

Ești permanent preocupat să nu-i superi pe ceilalți, deși contravine valorilor tale personale. Eviți conflictele sau persoanele cu care te-ai certat. Menții relațiile toxice deși nu îți fac bine.

Fals

Porți măști pentru a obține aprobarea celorlalți, spui minciuni despre tine. Faci alegeri în funcție de ce crezi că i-ar impresiona pe alții și nu în funcție de ceea îți dorești cu adevărat.

Dificultăți în luarea deciziilor

Ai probleme cu luarea și menținerea deciziilor. La cea mai mica dezaprobare sau critică, ești dispus să-ți reevaluezi poziția, chiar dacă vine în contradicție cu principiile tale. Chiar și după ce ai luat decizia te răzgândești frecvent.

Renunți foarte ușori. Renunți înainte de a îți susține cu adevărat idea.

Cei cu stimă de sine scăzută tind să nu își atingă adevăratul potențial, vor permite altora să îi trateze nepotrivit.

Creșterea stimei de sine și recăpătarea încrederii în sine

Stima de sine este o atitudine și ca urmare poate fi schimbată în timp. Nu este ușor și presupune de multe ori ieșirea din zona de confort, adaptarea la situații și înfruntarea fricii.

Trebuie să iei hotărârea de a deveni conștient de ceea ce faci și de a trece de la o stare de pasivitate la una de acțiune. Trebuie să-ți asumi responsabilitatea pentru viața ta.

Iată câteva lucruri pe care poți să le faci pentru a crește stima de sine:

Împacă-te cu trecutul

Înseamnă să găsești o modalitate de a merge mai departe în ciuda suferinței, fără ca ceea ce a fost rău, să te definească.

Alege cu grijă cu ce fel de oameni îți petreci timpul

Alege oameni care te apreciază pentru ceea ce ești și nu pentru ceea ce pot obține de la tine.

Pune la îndoială gândurile negative

Întreabă-te ce argumente există în favoarea lor? Ce le susține? Care ar fi gândurile alternative?

Apucă-te de un hobby

Fiind o activitate pe care o faci cu mare plăcere, îți dă o stare de bine. În plus îți valorifică niște abilități pe care, poate nu le pui în valoare în activitatea zilnică. Vezi articolul 5 motive să ai un hobby (și 22 de idei din care să te inspiri)

Acceptă realitatea 

Nu e ușor, atunci când treci prin încercări grele, gen boală, moartea cuiva apropiat, despărțire, etc. Suferința îndelungată este datorată rezistenței de a nu accepta aceste situații.

Acceptă eșecul. 

Vezi unde ai greșit și nu mai repeta acea greșeală. Învață din greșeli.

Fă voluntariat

Fă ceva pentru alții. A ajuta alte persoane corelează pozitiv cu un nivel ridicat de emoții pozitive și o stare de bine general din punct de vedere psihic.

Simplifică-ți viața. Fă curățenie

Lucruri la care merită să renunți:

Dorința de a avea mereu dreptate. 

Uneori, este util să ne punem următoarea întrebare atunci când suntem într-o confruntare de idei: ce e mai important: să am dreptate sau să am liniște? Cu ce mă aleg dacă am dreptate? Celălalt oricum nu-mi va da dreptate în sinea lui, pentru că are propriile lui convingeri. Mă aleg cu resentimente din partea celuilalt. Mai merită să-mi impun propriile idei? Nu!

Să te plângi mereu 

Treci peste micile probleme din viața de zi cu zi: e prea cald afară, plouă, ai luat pantofii nepotriviți, e traficul aglomerat și tot așa. Victimizarea este o formă de manipulare prin care manipulatorul caută să atragă atenția asupra lui. În final, cei din jur te vor ocoli, sătui de văicărelile tale.

Realizează un plan de acțiuni mici și detaliate pentru antrenarea acelor aptitudini care credem noi că ne lipsesc: exemplu: cele de comunicare asertivă, de creștere a răbdării, sau de dezvoltare a perseverenței.

Pentru unele sau toate aceste activități apelează la un psiholog. Acesta te poate îndruma și sprijini în demersul tău de creștere sau reechilibrare a stimei de sine. Nu este ușor să schimbi ceva ce trăiești de mult timp. Este nevoie de determinare și dorință de schimbare!

Dacă dorești să-ți îmbunătățești stima de sine, te poți înscrie la Programul de creștere a stimei de sine CREDE ÎN TINE desfășurat în cadrul Cabinetului Individual de Psihologie Dana Virastău.