Blog
2 decembrie 2024
Mersul nostru este oglinda stărilor noaste emoționale dar și a personalității. Dacă vrem să părem altfel decât suntem în realitate sau ne simțim, alegem un anumit tip de îmbrăcăminte, ne alegem cuvintele, dar este foarte greu să mergem altfel decât ne este caracteristic.
Mersul poate oferi indicii cu privire la felul nostru de a fi.
Viteza și chiar mărimea pașilor transmit semnale despre trăsăturile personale, astfel încât poți ghici ușor cine se află în fața ta (mai precis, cine merge înaintea ta), chiar și înainte de a-l cunoaște.
Mersul rapid
Acest mers sugerează că ai o atitudine de căutare. Ești extrovertit, deschis la noi experiențe și, în special, conștiincios. Execuți sarcinile de rutină rapid, în timp ce te implici social cu cei din jurul tău. Disponibilitatea...
14 noiembrie 2024
Te simți singur?
Pentru multe persoane, singurătatea este un sentiment greu de suportat.
Dar, ce este singurătatea? Este o situație sau un sentiment?
Pentru fiecare om singurătatea are o altă semnificație.
Totuși, exista o diferență între a fi singur și a te simți singur.
A fi singur înseamnă a fi fără alte persoane in jur. O persoană se poate simți sau nu singură când este fără alte persoane în jur.
A te simți singur înseamnă a-ți dori să fii cu alte persoane, să ai conexiuni sociale, dar fără să reușești acest lucru.
Scala pentru Singurătate
Următoarele afirmații descriu cum se simt uneori oamenii. Pentru fiecare afirmație, vă rog să indicați cât de des vă simțiți în felul descris, scriind numărul corespunzător în dreptul ei.
1 – niciodată
2 –...
28 octombrie 2024
Romanul autoarei Oana Nicolau prezintă iubirea imperfectă dar autentică într-o manieră care îmbină introspecția cu sensibilitatea și senzualitatea. Deși în majoritatea cazurilor femeile sunt cele care apelează la psihoterapie în legătură cu acest subiect, de această dată un bărbat, este cel care își dorește să se cunoască mai bine, pentru a fi în măsură să ia o decizie importantă.
Asumare sau neasumare? Care va fi decizia?
Marc, personajul principal aduce în cabinetul de psihoterapie bagajul unei copilării dureroase și dorința de a deveni un adult sănătos din punct de vedere psihic.
Relația sa plină de pasiune interzisă cu o femeie căsătorită, servește ca punct de pornire pentru o explorare profundă a limitelor iubirii și moralității.
Oana Nicolau, ca psihoterapeut, oferă spațiul sigur...
9 octombrie 2024
Nu-i așa că uneori te apucă o stare de tristețe, fără să știi de ce? Dar adevărul este că de fapt te apucă dorul. Dorul zilelor de demult, dorul de unele lucruri pe care le făceai cândva, dorul de o persoană dragă. Și nu de orice persoană ci de copilul care a plecat de acasă la facultate sau în străinătate, oricum, la rostul lui. Cu adevărat, nici nu contează unde a plecat ci faptul că nu mai este cu tine.
După 18-19 ani în care a fost centrul universului tău, iar pentru alte mame însăși rațiunea de a trăi, copilul a plecat…
Și constați că totul s-a schimbat. Dintr-o dată ai prea mult timp liber, cu care nu știi ce să faci…
Sindromul ”cuibului gol” se referă la sentimentele de tristețe, depresie și suferința trăite de părinți atunci când copiii părăsesc casa părintească.
Ce...
26 august 2024
”Are Alzheimer…” când auzim asta despre cineva deja ne și gândim la un bătrân senil, neputincios, de care cineva trebuie să se ocupe în permanență. De fapt, depistată într-un stadiu incipient și tratată corespunzător, deși nu poate fi stopată, această boală permite încă mai mulți ani de viață, relativ corespunzătoare.
Problema este că, nimeni nu se adresează unui psiholog, neurolog sau psihiatru doar pentru că a început să uite unele lucruri care s-au întâmplat recent sau pentru că ar gândi ceva mai lent decât o făcea până atunci. Aceste simptome sunt puse pe seama oboselii, sau stresului sau a vârstei.
De la început precizăm că Alzheimer face parte din grupul tulburărilor neurologice degenerative numite demență. Demența este o afecțiune neurologică des întâlnită, cu impact...
10 august 2024
Pacienta tăcută (2019), Fecioarele (2021), Furia (2024)
Prin intermediul romanelor sale, Alex Michaelides își invită cititorii să pătrundă în labirintul minții umane, unde secretele se ascund, dorințele clocotesc și adevărurile așteaptă să fie dezvăluite.
Personajele lui Alex Michaelides, în fiecare din cele trei romane scrise până acum, sunt construite cu meticulozitate și atenție la detalii. Autorul chiar recunoaște faptul că, pentru fiecare personaj a conceput o descriere psihologică pe care a folosit-o ca bază în conceperea intrigii și acțiunii, chiar dacă aceste pasaje nu au fost introduse în carte. Aprofundând teme precum trauma, vina și trădarea, doliul, personajele se luptă cu emoții puternice și dileme morale.
”În psihoterapie există ideea că cine ești este...
28 iulie 2024
Moartea unei persoane apropiate este o adevărată lovitură emoțională pentru fiecare dintre noi. În aceste situații, durerea pe care o simți pot fi copleșitoare. Ai impresia că nimic nu mai contează, că nu vei putea face față noii realități. Practic nu știi ce să faci și de multe ori îți vine chiar să nu mai faci nimic. Doar să stai și să suferi. Ți se pare că orice conversație, orice întâlnire cu un cunoscut îți răscolește durerea. Și oricum nu știi ce să spui și nici nu vrei să vorbești despre asta.
Dar… viața merge înainte și nu te așteaptă.
Ce să faci?
Una dintre cele mai mari dureri a celor care suferă după pierderea cuiva drag este că se simt singuri în suferința lor.
Cei care suferă în doliu, au nevoie să fie susținuți, chiar dacă nu-ți spun acest lucru...
31 mai 2024
Fiecare persoană ajunge la un moment dat în situații care îl obligă la confruntări interpersonale. Aflați în acest context, oamenii tind să aibă un anumit mod de a acționa și reacționa. Acesta reflectă gradele diferite de cooperare (adică efortul fiecăruia de a satisface interesele celuilalt) și de autoimpunere (efortul fiecăruia de a-și satisface propriile interese). Reacțiile în fața conflictului pot fi clasificate în cinci categorii:
1.Confruntare (victorie/înfrângere)
2.Compromis
3.Evitare (abandon)
4.Acomodare (transformarea conflictului în oportunitate)
5.Colaborare (câștig de ambele părți)
A= ADEVĂRAT
F= FALS
Încercuiți A (adevărat) sau F (fals), varianta corespunzătoare modului dvs. de a acționa.
1.Sunt momente în care las altora responsabilitatea rezolvării...
No posts found