Moartea unei persoane apropiate este o adevărată lovitură emoțională pentru fiecare dintre noi. În aceste situații, durerea pe care o simți pot fi copleșitoare. Ai impresia că nimic nu mai contează, că nu vei putea face față noii realități. Practic nu știi ce să faci și de multe ori îți vine chiar să nu mai faci nimic. Doar să stai și să suferi. Ți se pare că orice conversație, orice întâlnire cu un cunoscut îți răscolește durerea. Și oricum nu știi ce să spui și nici nu vrei să vorbești despre asta.
Dar… viața merge înainte și nu te așteaptă.
Ce să faci?
Una dintre cele mai mari dureri a celor care suferă după pierderea cuiva drag este că se simt singuri în suferința lor.
Cei care suferă în doliu, au nevoie să fie susținuți, chiar dacă nu-ți spun acest lucru și chiar dacă uneori îți spun că nu. Posibil ca în acel moment nu fie capabili să îți ceară ajutorul, dar au nevoie întotdeauna să știe că ești lângă ei.
Ei știu că nu poți să le iei durerea că în acel moment nimeni nu poate face asta. Au nevoie doar să le accepți durerea și să fii capabil să le suporți neputința, să nu le eviți lacrimile. Dar au nevoie să plângă. Nu încerca să compari pierderea lor cu altele mai rele. Nu le contesta durerea.
S-au realizat studii care susțin că peste 50% dintre persoanele îndoliate arată o capacitate de revenire și adaptare la noua situație remarcabilă. Aceștia experimentează tristețe în primele etape ale doliului, resimțirea lipsei celor dragi, dar fără a ezita să vorbească despre ei. Instinctiv își distrag atenția uneori de la suferință pentru a-i regla astfel intensitatea, dar nu vor evita acele lucruri care le reamintesc de cei decedați. Abilitatea de a-și permite să simtă suferința alternează cu cea de a găsi plăcere în activitățile de zi cu zi, precum și în amintiri sau credințe reconfortante („este încă aici cu mine”, „știu că acum este în pace și nu mai suferă”).
Cum poți trece peste doliu?
Acceptă ajutorul oferit de persoanele apropiate
Înainte de toate, trebuie să ții cont de un aspect deosebit de important: nu trebuie să treci singur prin această perioadă dificilă! Unul dintre sfaturile cel mai des întâlnite pe care le oferă specialiștii este reprezentat de crearea unei “rețele de sprijin ”. Aceasta constituie, în linii mari, o listă cu persoane ce îți pot fi alături în momentele de cumpănă. În primul rând, trebuie să te gândești la familie, prieteni apropiați și vecini.
Cu toții știu cât de dificil este sentimentul de pierdere pe care îl resimți în acest moment și își doresc să te ajute.
Totuși există și ideea promovată foarte mult azi conform căreia este bine să acorzi sprijin, ajutor doar dacă ți se cere. Societatea în care trăim ne-a învățat să lăsăm persoanele din jurul nostru să-și rezolve singure probleme și, de aceea, multor persoane apropiate ție le-ar veni greu să te caute în acest moment, știind pierderea prin care treci, pentru a îți oferi suportul lor. Nu trebuie să le învinovățești, deoarece acestora le-ar putea fi frică să nu te deranjeze sau “să-ți facă mai rău”. Este posibil ca acestea să aștepte chiar acum să le soliciți ajutorul și să-ți fie alături. Apelează la ele cu încredere!
Cei apropiați sunt o resursă indispensabilă la care poți apela. Dacă îți faci griji că îi încarci cu suferința ta, în loc să te izolezi, menționează-le această temere și roagă-i să îți spună când e prea mult pentru ei. În acest fel, te vei asigura că vorbiți deschis. Apropiații vor fi cu siguranță fericiți să te poată ajuta, iar tu te vei bucura de căldura celor dragi.
Participă la grupuri de susținere
Persoanele care au trecut printr-o experiență asemănătoare cu cea pe care o traversezi tu îți pot fi de mare ajutor. În astfel de grupuri vei găsi siguranță, înțelegere, sprijin și un mediu în care îți vei putea împărtăși gândurile și sentimentele fără să te simți judecat.
Fă-ți o rutină zilnică
Într-o perioadă de doliu ordinea ajută foarte mult. Rutina este opusul neprevăzutului, iar neprevăzutul reprezintă incertitudinea. Implicit, ne face să nu ne simțim în siguranță. În schimb, prin stabilirea unei rutine, ai putea simți control asupra ta și asupra acțiunilor din viața ta. De aceea, încearcă să îți pui anumite obiective zilnice sau săptămânale și să faci tot ceea ce îți stă în puțină pentru a le respecta.
Fă zilnic cel puțin două activități care îți plac
Acest lucru este valabil nu doar pentru această perioadă sensibilă ci și ca mod de viață care poate fi adoptat.
Adoptarea unei atitudini de refuz total a oricărei plăceri sau bucurii nu ajută pe nimeni. De fapt este un mod de a te auto-pedepsi pentru ceva ce oricum nu mai poate fi schimbat. Indiferent de relația pe care ai avut-o cu persoana care a decedat, mai bună sau mai rea, viața merge mai departe. Eventual poate fi o lecție pentru un mod de viață în viitor, dacă dorești să schimbi ceva.
Micile plăceri pe care ni le putem oferi pot fi dintre cele mai diverse. Putem ieși la o plimbare dimineața înainte de a ne apuca de treburile zilnice. Putem merge să vedem un film la cinema. Sau chiar ne putem da cu bicicleta. Poate fi un moment bun să îngrijim florile preferate sau doar să stăm puțin la soare.
Dă-ți voie să te reconstruiești
Orice eveniment important din viață ne schimbă. Cu atât mai mult decesul unei persoane dragi. De aceea, este necesar să fim conștienți de faptul că din momentul în care suferim o astfel de pierdere, nu mai suntem aceeași persoană. Nu vom mai fi niciodată persoana care are o mamă, persoana care are un frate, persoana care are bunici etc.
Din acest moment, de fiecare dată când vei cunoaște pe cineva și va veni vorba de frați, de exemplu, va trebui să spui “o mai am doar pe sora mea mai mare, fratele meu a murit în urma cu câțiva ani”. Cu certitudine, de fiecare data când va veni vorba despre persoana pierdută va exista o tristețe profundă. De aceea, trebuie să fii deschis fața de aceste schimbări și “să faci pace” cu noua ta identitate.
Evită drumul spre dependențe
O parte semnificativă dintre persoanele ce suferă o pierdere au tendința de a își “îneca amarul” în diverse vicii. Cele mai frecvente sunt consumul excesiv de alcool, de droguri sau de sedative. De asemenea, putem regăsi și implicarea în activități referitoare la jocurile de noroc.
Sentimentele resimțite cauzează sentimente profunde de anxietate și depresie, persoanele suferinde putându-și “administra” astfel de vicii cu scop de “auto-medicație” a stării trăite. Din nou, trebuie să fii conștient de faptul că aceste “anestezice” sunt doar temporare. Acestea nu îți pot aduce nici un câștig pe termen lung. Nu există, din păcate, nici un fel de medicație pentru durerea ta. Este extrem de important să nu cazi în capcana unei astfel de dependențe în momentul în care încerci să “te vindeci”.
Dacă-ți vine să plângi, plângi!
Știu, sună ciudat! Sună contrar a învățămintelor “propovăduite” de societate, care ne-au transmis încă din copilărie că trebuie să “fim puternici”, să “trecem peste” sau “să nu ne mai gândim” în astfel de situații. Totuși, în contextul actual, dacă încerci să fugi de trăirea propriu-zisă a doliului poți dezvolta în viitor episoade depresive, tulburări de stres post-traumatic sau chiar una sau mai multe dintre dependențele menționate anterior. Nu există doliu care să fie încheiat până ce nu este trăit. Fii conștient că nu este o rușine să plângi. Ai nevoie de acest lucru pentru a fi din ce în ce mai aproape de vindecare.
Vorbește despre ceea ce simți
Poate că îți va fi greu, mai ales imediat după pierdere să faci asta și vei simți impulsul să te retragi complet, însă ventilarea emoțiilor alături de persoane de încredere te va ajuta să îți procesezi experiența. Astfel, îi dai sens și o integrezi în viața ta, mai degrabă decât să o respingi.
Apelează la spiritualitate
În funcție de cum te raportezi la spiritualitate, la religie, poți parcurge etapele doliului și prin prisma credinței tale, participând la slujbe sau la orice alte ritualuri pe care le consideri ca fiind folositoare.
Pregătește-te pentru a face față momentelor vulnerabile
Unele evenimente ca zilele de naștere ori alte aniversări pe care obișnuiați să le sărbătoriți împreună, Sărbătorile, cum ar fi Crăciunul, Paștele sau vor fi momente delicate prin care va trebui să treci, în procesul tău de vindecare. De aceea, este mai bine să te pregătești pentru aceste situații. Poate îți poți lua liber în preajma acelor zile, pentru a putea plânge dacă simți nevoia. Poți chema la tine prieteni sau membri ai familiei, împreună cu care să petreci timp împărtășind amintiri frumoase pe care le aveți despre cel drag.
Organizează obiectele și amintirile materiale
După o perioadă de doliu, când vei căpăta mai multă putere, poți face ordine în lucrurile persoanei dragi. Le poți strânge din casă și poți dona hainele sale unor persoane care au nevoie de ele. Te vei bucura și tu, făcând o bucurie altora. Poți pune într-o cutie obiectele la care nu poți să renunți sau poți împărți și din acestea celorlalți oameni care au avut o legătură deosebită cu persoana pierdută. Acest mic ritual nu înseamnă că o trădezi sau că o scoți din viața ta, ci doar că, în timp ce o păstrezi în inima ta, faci loc și altor experiențe.
Fă ritualuri de amintire a celui care nu mai este
Persoana pe care ai pierdut-o nu va dispărea niciodată din sufletul tău. Pe măsură ce viața continuă, stă în puterea ta să păstrezi vie amintirea celui iubit. Spre exemplu, poți aprinde cu anumite ocazii o lumânare parfumată, poți face o activitate despre care știi că i-ar fi făcut plăcere, poți asculta melodia ei preferată, poți să îi scrii o scrisoare sau să faci un desen în amintirea sa ori te poți uita la fotografiile cu ea. Fii sigur că orice altă idee creativă pe care o ai și simți că e potrivită pentru tine, diferită de exemplele menționate anterior, este potrivită (ba chiar perfectă) pentru a menține legătura dintre voi.
Scrie o scrisoare de rămas bun
Una dintre cele mai recomandate tehnici este să compunem o scrisoare de rămas bun, în care să ne exprimăm emoțiile față de omul drag pe care l-am pierdut. De obicei, sunt multe lucruri de spus. Sunt lucruri pe care ai fi vrut să le spui dar nu ai mai avut ocazia, sau sunt lucruri pentru care ai vrea să-ți ceri iertare, să le explici, sau să le fi făcut altfel. Punând în scris ceea ce simțim ajută să înțelegem mai bine ce s-a întâmplat și să integrăm pierderea.
Trăiește un unui travaliu conștient al doliului
Gestionarea acestei perioade sensibile este infinit mai dificilă în contextul în care noi nu am fost educați să ne controlăm emoțiile pe care le avem. În situația în care suferim o pierdere a unei ființe dragi, pot veni peste noi atât sentimente, cât și emoții pe care nu le-am mai cunoscut până în momentul respectiv. În acest context, ne-ar fi extrem de greu să le facem față, neștiind să “lucrăm” cu acestea. De aceea, nu trebuie să ne eziți să soliciți un ajutor de specialitate. În acest sens, poți apela la un consilier sau la un psihoterapeut. Acesta are pregătire avizată pentru astfel de situații și îți poate face “travaliul” mai ușor.
Psihoterapia
De cele mai multe ori doliul este un proces dificil de dus de unul singur. A împărţi disperarea, durerea, tristeţea cu cineva, poate face ca greutatea să fie măcar puţin mai uşoară. Pe de altă parte a apela la un specialist este un act de curaj ce vine la pachet cu deschiderea şi autodezvăluirea.
Dar beneficiul este mare: a avea alături o persoană care te ascultă, te înţelege măcar în parte, este prezentă, conţinând trăirile intense fără a judeca sau a fugi în diferite moduri: „Am trecut şi eu prin asta”, “Lasă că trece”, “Timpul le vindecă pe toate”, “Eşti puternic şi vei face faţă”.
În concluzie, nu există o metodă ușoară de a trece prin doliu. Este o perioadă de durere sufletească, cu lacrimi și regrete. Dar, trecerea prin această suferință ne permite să mergem mai departe, uneori cu lecții învățate din ceea ce s-a petrecut.
În încheiere un citat din Elizabeth Kubler-Ross:
”Realitatea este că te vei întrista pentru totdeauna. Nu vei trece peste pierderea cuiva drag, ci vei învăța să trăiești cu ea. Te vei vindeca și te vei reconstrui în jurul pierderii suferite. Vei fi din nou întreg, dar nu vei fi niciodată la fel. Nici nu ar trebui să fii la fel și nici nu ai putea.”
Bibliografie
Schützenberger, A. A (2011) Cum să treci peste doliu
Mogoș, A. (2013). Drum prin doliu.
Kubler-Ross E, Kessler D. Despre moarte și a muri.
Foto: Pexels. Irina Anastasiu