În lumea de azi, în care este valorizată independența și autonomia personală, faptul de a cere ajutor când ai nevoie este perceput ca un semn de slăbiciune, o vulnerabilitate: ”Ia uite, nu a fost în stare să se descurce singur!”
Această interpretare este dată de fapt doar de cel care are nevoie de ajutor și este doar în mintea lui.
Foarte des, cei care ezită să solicite sprijin sunt tocmai cei care se află în poziții înalte, sau se simt înconjurați de o aură de putere. Consideră că nu-și permit să nu reușească singuri.
Cum să cadă mitul?
De ce nu cer oamenii ajutor
De ce se întâmplă astfel cu unii oameni și de ce aleg să acționeze într-un mod care le face rău în cele din urmă?
Aproape ca întotdeauna, este vorba de comportamente dobândite în copilărie. Atunci înveți să ceri și să primești ajutor. Cum reacționau părinții sau cei care aveau grijă de tine când erai mic? Aveai cui să ceri ajutor? Atunci, în interacțiunile în familie, în colectivitate poate ai avut experiențe nefavorabile. Ca urmare și în prezent ești convins că:
Este inutil să ceri ajutor pentru că oricum nu îl vei primi și vei trăi și o stare de dezamăgire din acest motiv.
E rușinos să ceri ajutor, pentru că doar cei slabi o fac. Cei competenți acționează în așa fel încât nu sunt nevoiți să se roage de alții pentru a-și rezolva problemele în care singuri au intrat. O stimă de sine redusă și neîncredere în forțele proprii ne poate face să gândim în acest fel.
Nu e bine (frumos) să îi deranjăm pe ceilalți cu solicitările noastre. Fiecare are viața lui și multe responsabilități, astfel încât o solicitare din partea noastră ar fi inoportună. Mai mult crezi că poate chiar se va supăra că l-ai pus în situația de a te refuza și i-ai creat un disconfort. Dar dacă persoana respectivă ți-ar cere ajutorul, nu i l-ai acorda?
Dacă ceri cuiva ceva, îi rămâi dator și n-o să uite asta. Crezi că îți vei crea obligații și nu vei putea să refuzi în cazul în care persoana respectivă îți va cere ceva. Ți se pare că va dori să îi întorci serviciul. Adevărul este că e bine să sprijinim oamenii la rândul nostru și să facem parte din sistemele lor de ajutorare. În fapt, mult mai ușor vei obține ajutor dacă și tu la rândul tău ești sensibil la nevoile altora.
Dacă te refuză? Te-ai expus și tot nu ai primit nimic. Consideri că te-ai umilit degeaba, ți-ai călcat pe mândrie și tot nu ai rezolvat nimic. Asta îți confirmă principiul tău de viață, posibil un script de familie cu transmitere transgenerațională: „Să nu ceri nimic de la nimeni”.
Dacă va afla toată lumea că am probleme și care sunt acestea? De unde știu că solicitarea mea va rămâne confidențială? Aici se activează neîncrederea ta în oameni.
Până la un punct este foarte bine și de apreciat dacă reușești de unul singur.
Ca adulți putem înțelege că prietenii noștri sau cei din jurul nostru pot să spună „nu” atunci când nu pot să ne ajute. În aceste cazuri, de cele mai multe ori este vorba despre imposibilitatea de a ne sprijini în situația respectivă în mod concret și nu de persoana care a cerut ajutor. Cu toate acestea, facem tot felul de scenarii interne mentale, anticipăm refuzul chiar și atunci când nici măcar nu am pus întrebarea.
Cum să ceri ajutor
Acceptă că ai nevoie de ajutor. Pentru cineva care are reținere în a cere ajutor sau nu a mai făcut-o până acum, demersul poate fi destul de dificil, chiar dacă este vorba de un lucru mic. De aceea, pentru a vă fi mai ușor vă puteți pregăti psihic anterior.
Unul din primele lucruri ar fi să recunoști că nu ești perfect și nu le poți face pe toate. Apoi, dacă ai ajuns la concluzia că nu te descurci singur, gândește-te ce fel de ajutor dorești și cine este cel mai în măsură să vi-l ofere (are, din câte știți, cunoștințele necesare, resurse și disponibilitate). Există tendința de a apela la persoane foarte apropiate, care știm sigur că nu ne-ar refuza niciodată, indiferent de capacitatea acestora de a oferi sprijin în situația respectivă. Degeaba cerem ajutor cuiva care, deși este bine intenționat, amabil și săritor, în acea situație nu dispune de cele necesare.
Arată că ai încercat să rezolvi singur. Oamenii sunt mult mai dispuși să-i ajute pe cei care au încercat mai întâi să rezolve singuri problema. De aceea, atunci când soliciți sprijin, prezintă pe scurt ce ai încercat personal să faci. Astfel, persoana respectivă află că te-ai preocupat să găsești soluții la problemă înainte de a te adresa ei.
Arată ca ai ascultat anterior de sfatul persoanei respective. Pentru cei care sunt dispuși să acorde ajutor este frustrant să facă acest lucru iar îndrumările să nu fie urmate. Oamenii vor să-i ajute pe cei care sunt siguri ca vor acționa după sfaturile oferite. Prin urmare, atunci când soliciți ajutor de la cineva la care ai mai apelat cu astfel de cereri, asigură-te că știe că ai acționat conform sfaturilor lui anterioare și le-ai apreciat.
Acordă ajutor la rândul tău. În situația în care ești una din persoanele dispuse să ofere ajutor mai mult decât să îl solicite, devine mai ușor să apelezi la sprijin, iar oamenii vor fi probabil mai receptivi la solicitările tale. Reciprocitatea în comunitate funcționează.
Formulează cererea în mod explicit. Este important atunci când ceri ajutor să spui exact ce dorești și să formulezi cererea într-un mod concret și concis. Astfel vei evita neînțelegerile. Persoana căreia îi soliciți ajutorul va ști ce aștepți de la ea. Când ceri ajutor, asigură-te ca persoana știe exact ce dorești.
Acordă feedback. Dincolo de a-ți manifesta recunoștinta, ar fi bine să urmărești cum te-a influențat ajutorul persoanei, pentru a împărtăși rezultatele cu aceasta. Pe lângă faptul că oamenii se simt bine venind în sprijinul celorlalți, realitatea este că aceștia doresc și să se simtă competenți și eficienți. Vor să afle că a contat timpul și resursele angrenate pentru a ajuta. De aceea este extrem de util să-ți faci timp pentru a le arăta oamenilor de ce sprijinul lor a fost important pentru tine, cum te-a ajutat, eventual nu numai pe tine ci și pe alții implicați direct sau indirect.
Dacă nu ești totuși hotărât să ceri sprijin deși ai nevoie, iată câteva dintre avantajele de care te poți bucura dacă accepți ajutorul celorlalți:
Avantaje
- Finalizezi mai repede proiectul, activitatea sau problema respectivă
- Suferi mai puțin stres și anxietate decât în cazul în care faci totul singur.
- Eviți un eventual episod de burnout.
- Nu mai pierzi timp să descoperi lucruri la care nu te pricepi.
- Câștigi timp pentru acele activități care te interesează cu adevărat.
- Din punct de vedere emoțional te conectezi cu ceilalți, capeți încredere în oameni, îți crește stima de sine pentru că te simți valoros și susținut și le dai voie și celorlalți să se simtă însemnați prin ajutorul oferit.
În concluzie, să ai nevoie de susținere, nu înseamnă neapărat că te afli pe o poziție de inferioritate. Atunci când ajutorul din partea unei persoane, prieten sau colaborator nu este acceptat de tine deși ai nevoie, poți apela la un specialist (psiholog, psihoterapeut) pentru a descoperi cum să gestionezi colaborarea, sprijinul și conectarea umană și să înveți să-ți accepți vulnerabilitatea. Psihoterapia te poate ajuta în a-ți crește încrederea în sine și a înlătura credințele negative dobândite cine știe când, referitoare la solicitarea și acceptarea de ajutor.