de Catherine Gildiner
Un trecut dureros nu exclude un prezent sănătos
Situații dificile trăite în copilărie, din care unele s-au prelungit până în viața adultă sunt traume care ne pot afecta viața și în prezent. Unele din aceste traume s-au transmis din generație în generație, părinții abuzatori, dezechilibrați mintal având la rândul lor părinți cu aceleași trăsături. În general, duci mai departe tipare de comportament însușite în copilărie. Chiar dacă îți dai seama că unele din ele că nu sunt sănătoase, în cele din urmă, uneori fără să îți dai seama, le transmiți mai departe.
Abuzul, lipsa de afecțiune, abandonul, neglijarea sau umilirea trăite în copilărie pot lăsa urme adânci, indiferent cât de puternic este individul. La un moment dat, în cursul vieții efectul lor iese la suprafață și împiedică trăirea unei vieți normale.
Psihologul Catherine Gildiner prezintă povestea, din punct de vedere terapeutic, a cinci pacienți a căror tratament i-au marcat viața profesională. Toate cele cinci cazuri sunt extrem de complexe și foarte diferite ca trăsături ale personajelor. Două legături sunt între ele: toate au trăit traume adânci în copilărie și toate au încercat să se mențină la suprafață fără a apela la comportamente adictive și fără să clacheze psihic.
Cei cinci pacienți provin din culturi diferite, din capete opuse ale spectrului financiar, dar toți au suferit dureri sufletești aproape de neconceput. Încă o dată se dovedește că proveniența dintr-o familie bogată sau din părinți foarte inteligenți nu reprezintă o pavăză față de abuzuri fizice și psihice la vârste mici.
Autoarea îi numește pe cei cinci ”eroi”, deoarece poveștile lor de supraviețuire sunt inspiraționale și ne arată că poate exista o viață normală și bucurie și după un trecut plin de abuzuri.
De asemenea, diferite contexte sociale și istorice, cum ar fi asimilarea indigenilor din Canada sub pretextul integrării acestora, au favorizat abuzuri de neimaginat, cu repercusiuni peste zeci de ani. Unul din cazurile prezentate în carte are în fundal o asemenea perioadă istorico-socială. De altfel, această temă stă și la baza unei miniserii HBO (Three pines -Trei pini, cu Alfred Molina în rolul principal).
Dacă există dorința de a rezolva problemele și credința că vindecarea este posibilă totul se poate schimba în bine. Trecutul nu va dispărea și nu poate fi schimbat dar vor fi asimilate strategii de a-l accepta și a merge mai departe.
Ai avut experiențe dureroase în copilărie? Te lupți și acum cu amintiri care revin necruțătoare și îți erodează stima de sine? Îți derulezi în minte și în inimă filmul respectivelor evenimente și te întrebi ce ai fi putut face diferit? Ai momente bruște de furie sau de teamă, pe care nu ți le poți explica?
Cu ajutor specializat și competent, vindecarea traumei este posibilă.
De remarcat modul în care psihologul Catherine Gildiner se documentează pentru pregătirea ședințelor de psihoterapie, timpul, interesul și resursele alocate pentru a găsi cele mai bune sau potrivite informații pentru cazurile sale.
O invitație la asumare și explorare de sine, cartea te ajută să îți confrunți cu succes propriii demoni interiori, să găsești inspirație și susținere în calea ta spre vindecare și liniște. Pacienții lui Gildiner nu sunt victime, ci eroi, și îți vor insufla curajul de a-ți confrunta și trata propriile traume ascunse.
Este posibil să rezonezi mai mult cu ce scrie în această carte dacă ai reacții de furie, panică, anxietate etc. pe care nu ți le poţi explica, dacă ai fost manipulat de persoane rău-intenționate, dacă ai fost ținta hărțuirii. De asemenea, dacă ai fost discriminat pe criterii sociale sau etnice, cartea îți prezintă un caz similar chiar dacă, posibil, de impact mult mai mare.