„Ești prea sensibil!”, „Nu mai fi atât de sensibilă!” li se spune adesea unora dintre noi. Practic li se cere acestor persoane să fie altfel decât sunt ele în mod autentic.
Sensibilitatea este o caracteristică personalității umane, cu grade diferite de intensitate de la o persoană la alte. De ce nu suntem toți la fel? De ce unii părem definiția fragilității iar alții par stânci în calea furtunii? Răspunsul este dat de moștenirea genetică, responsabilă de altfel și de celelalte diferențe între noi și ceilalți.
Oamenii pot moșteni gene implicate în producerea anumitor substanțe chimice cerebrale, cum ar fi serotonina, care îi pot face mai sensibili la experiențe negative, sau pe de altă parte, mai predispuși la efectul celor pozitive.
Genele influențează cât de sensibil este un om la mediu, iar mediul influențează cât de relevante pot fi trăsăturile genetice personale ale unui individ a declarant geneticianul R. C. Lewontin.”
Ca urmare, atunci când se schimbă mediul în care o persoană trăiește, se schimbă întreaga sa ecuație existențială. Tot ce era valabil până atunci, nu mai există.
Vulnerabilitatea dată de codul genetic nu presupune automat manifestarea sigură a unei afecțiuni psihice, dar constituie o predispoziție ca o persoană să fie mai afectată de greutățile întâmpinate în viață față de altcineva, cu o predispoziție mai rezistentă. Este un aspect foarte important întrucât poate determina o viață trăită în echilibru și satisfacții sau opusul, totul depinzând de mediul în care crește și trăiește persoana respectivă.
Aceleași gene ale sensibilității care într-un mediu ostil, cu presiuni constante pot determina suferința psihică, într-un mediu potrivit, cald și de susținere, contribuie la promovarea unui rezistențe psihice mai mari.
Cum sunt oamenii sensibili
Lumea lor interioară este într-o continuă alertă. Oamenii sensibili trăiesc totul mai intens, sunt extrem de perceptivi și intuitivi și au o mare capacitate de a empatiza. Sentimentele lor de iubire, bucurie, fericire, furie, durere și frică sunt mai puternice decât media obișnuită.
Faptul că sunt diferiți de ceilalți trebuie acceptat și înțeles, nu neapărat schimbat. Este identitatea lor. Nu este nimic în neregulă cu ei și nu trebuie neapărat să se schimbe.
Sensibilitatea și relațiile cu cei din jur
A fi sensibil din punct de vedere emoțional înseamnă a fi conștient de propriile sentimente și sentimentele altora. Sensibilitatea emoțională este un factor care ajută în realizarea unor relații strânse și satisfăcătoare.
Capacitatea de empatizare a persoanelor sensibile este foarte mare. De aceea sunt foarte receptivi la nevoile celor din jurul și pot relaţiona cu ușurință. Totul este să își stabilească o limită astfel încât, ajutorul acordat celor din jur să nu afecteze propria bunăstare emoțională și fizică.
Avantaje și dezavantaje aduse de sensibilitate
Prin faptul de a trăi totul mai intens, mai perceptiv, în condițiile și cu susținerea potrivită au o mare capacitate creatoare. De aceea mulți artiști, oameni care au un rol cultural important au fost persoane extrem de sensibile.
Dacă faci parte din categoria persoanelor sensibile, poți fi rănit profund de remarcile negative ale altora, indiferent dacă sunt reale sau imaginate. Răspunsul tău instinctiv este să te aperi folosind justificare, furie, represalii sau retragere. Pentru a face față criticilor celorlalți, trebuie să fii ancorat solid în interiorul tău, să ai limite sănătoase și să îți asumi responsabilitatea pentru eventuale greșeli.
Unele persoane sensibile sunt extrem de reticente în a acorda încredere și a lăsa oameni să se apropie emoțional de ele. Există o mare teamă a nu fi iubit, de a fi considerat fără valoare.
Ce e de făcut?
Sunt câteva chestiuni la care persoanele deosebit de sensibile trebuie să lucreze pentru a avea o viață frumoasă, împlinită și echilibrată.
Mai exact, pornind de la vulnerabilități (dificultăți în a refuza pe cineva, în a se opune unor nedreptăți, de a ieși din relații de dependență) este benefică exersarea unor abilități și anume:
- Definirea și stabilirea de limite în relații. Asumarea limitelor pentru partea lor de relație.
- Asertivitatea (“comportament ce îi permite unei persoane să acționeze cât mai bine în interes propriu, să își apere punctul de vedere fără o anxietate exagerată, să-și exprime sentimentele în mod sincer și să se foloseasca de propriile drepturi fără a le nega pe ale celuilalt” J.Cottraux).
- Activități pentru gestionarea intensității emoționale: (ținerea unui jurnal, jocuri de gândire ca refugiu dintr-un mediu cu stimuli multipli și intenși, discuţiile cu un prieten apropiat.
Dacă veți cunoaște persoane sensibile veți fi uimiți de ingeniozitatea și abordarea creativă a acestora în rezolvarea problemelor. Și, poate, veți fi surprinși de inteligența lor emoțională și de capacitatea fantastică de a intra în contact cu alți oameni.
Atunci când lucrurile ajung să fie copleșitoare, este afectată starea de bine și echilibrul psihic, apelează la un specialist.
Resurse:
Mitul normalității- Gabor Mate
Orhideea și păpădia- Dr. W.Thomas Boyce